A különböző betegségeket, vagy súly problémákat sokkal könnyebb megelőzni az egészséges táplálkozás segítségével, mint később kezelni a betegséget vagy leadni a fölös kilókat.
ÉTELÜNK AZ ÉLETÜNK
Sejtjeink az elfogyasztott élelmiszerek tápanyagaiból állítják elő életfunkcióinkhoz szükséges energiát. Azonban sok olyan élelmiszernek nevezett dolog jut a szervezetbe, ami nem nevezhető tápanyagnak így immunrendszerünk egyensúlya felbomlik. A megfelelő élelmiszerekből előállított energiát négy alapvető folyamat határozza meg.
EZEK AZ ALÁBBIAK:
- Emésztés (zsírok lebontása, fehérjék beépülése)
- Feldolgozás (májunk mükődése: a tápanyagok méregtelenítése, epe termelés, stb.)
- Szállítás (az oldott tápanyagok véráram segítségével eljutnak sejtjeinkbe)
- Anyagcsere (átalakítás)
A helyes emésztés elősegítése
Fontos, hogy lassan alaposan rágjuk meg az ételt és lehetőleg evés közben ne igyunk folyadékot, mert a nyál az emésztés fontos alkotóeleme. A táplálékot a gyomorsav és a vékonybél emésztőenzimjei tovább bontják, ezek után a tápanyagok bélfalon keresztül bejutnak a véráramba. Fontos, hogy közvetlenül evés után, míg az emésztés tart ne igyunk sok folyadékot (vagy egyáltalán ne), mert azzal nagymértékben akadályozzuk az emésztés első fontos lépését. Inkább az étkezések előtt igyunk, ezzel is felkészítjük a gyomrot a táplálék érkezésére illetve az étkezések között. Kerüljük a bőséges evéseket, inkább többször keveset együnk.
Második lépés a feldolgozás
E folyamat során a vérbe kerülő molekulák először a májhoz kerülnek. A máj méregtelenít, epét és rengeteg különböző vegyületeket termel és bont le, ami az anyagcseréhez szükséges.
Itt vissza kell kanyarodnunk egy pillanatra a táplálkozás közbeni folyadékbevitel ártalmaira:
Táplálkozás közbeni folyadékbevitel, olyan mintha vizes fából szeretnénk tüzet rakni a kandallónkba. A táplálkozás utáni folyadékbevitelt ahhoz lehetne hasonlítani mint, amikor az égő tüzet leöntjük vízzel. Nem értjük, miért nem sikerül tüzet rakni és miért fázunk még mindig.
Szervezetünk sejtjei eközben az emésztési folyamatok újraindításával vannak elfoglalva, ami rengeteg plusz energiába kerül, ezért is érezzük magunkat fáradtnak, kimerültnek egy-egy kiadós étkezés után. Ilyenkor immunrendszerünktől vesszük el az energiát.
Sejtjeink tehát - a táplálkozás közbeni/utáni túlzott folyadékbevitel hatására - az emésztéssel vannak elfoglalva ahelyett, hogy a zsírt bontanák le, vagy a fehérje beépülését segítenék az izmokba, a vírusokat, baktériumokat, méreganyagokat semlegesítenék.
A bevitt táplálék útjának harmadik fázisa
Az emésztés után a máj által feldolgozott és átalakított tápanyag - oldott állapotban - a vérárammal eljut testünk minden szervéhez és sejtjeinkhez. Ezt a folyamatot nevezzük szállításnak.
Az utolsó fázis az anyagcsere, vagy másnéven átalakítás.
Ebben a lépésben a táplálékot testünk oxigén felhasználásával elégeti, hogy energia szabaduljon fel. Sejtjeink végzik ezt a munkát, képesek a tápanyagot felvenni és az élethez szükséges kémiai reakciókat elvégezni. Ez egy nagyon bonyolult, de ugyanakkor óramű pontossággal lezajló feladat.