Az Új Biológia, legegyszerűbben megfogalmazva azt állítja, hogy minden betegség mögött egyetlen alapvető ok rejlik, ez pedig nem más, mint a test túlsavasodása.
Ezzel ellentétben a régi biológia, amely Louis Pasteur 1800-as évek végén keletkezett művein alapszik, arra az elképzelésre épült, hogy a betegség olyan kórokozóktól ered, amelyek kívülről támadják meg a szervezetet. Dr. Young úgy találta, hogy amikor a test sav-bázis aránya egészséges egyensúlyban van, akkor a kórokozók képtelenek benne megtelepedni.
A könnyebb érthetőség kedvéért:
Gondoljon úgy a testére, mintha az egy akvárium lenne. Gondolja el, milyen fontos fenntartani a testben lévő belső folyadékok tisztaságát, hisz ebben "úszkálunk" nap mint nap. Képzelje el, hogy ebben az akváriumban a halak az Ön sejtjei, illetve belső szervei, és abban a folyadékban fürdenek, amely a tápanyagokat szállítja, a salakanyagokat pedig eltávolítja.Most képzelje el, hogy odatolatunk az akváriumhoz egy autóval, és a kipufogócsövet odaillesztjük annak a levegőpumpának a szűrőjéhez, ami oxigénnel látja el a vizet a tartályban. A víz megtelik szénmonoxiddal, ezáltal lecsökken a lúgos pH, keletkezik egy savas pH közeg, veszélyeztetve a "halak", az Ön sejtjei és szervei egészségét.
Mi történik, amikor túl sok ételt, vagy nem megfelelő fajta ételt (savtermelő ételeket, pl. tejterméket, cukrot és állati fehérjét) dobálunk a tartályba, és a halak nem tudják elfogyasztani, vagy megemészteni, és ez elkezd bomlani és rothadni?
Mérgező, savas hulladék- és vegyi anyagok keletkeznek, ahogy az étel elbomlik, és ez a folyamat még több savas mellékterméket hoz létre, melyek megváltoztatják az optimálisan lúgos kémhatást.